Dizin > Kur'an-ı Kerim
Kuran Yolu Meali (Tam sayfa mealli) Hafız Boy Bilgisayar Hattı
Kolektif

Diyanet İşleri Başkanlığı

ELİNİZDEKİ ESER, SÖZÜ EDİLEN TEFSİR ÇALIŞMASI SIRASINDA HEYETİMİZCE BENİMSENEN MEÂLLER GÖZDEN GEÇİRİLEREK VE SAYFANIN ELVERDİĞİ ÖLÇÜDE TEFSİRDEN ÖZET AÇIKLAMALAR EKLENEREK OLUŞTURULMUŞTUR. BU SEBEPLE TEFSİRİN ÖN SÖZÜNDE GEÇEN MEÂL HAKKINDAKİ ŞU AÇIKLAMALARA BURADA DA YER VERİLMESİ YARARLI GÖRÜLMÜŞTÜR: “ESERİN MEÂL KISMININ HAZIRLANMASI SIRASINDA KONUYLA İLGİLİ BELLİ BAŞLI ÇALIŞMALAR DA GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURULMAKLA BERABER, YAPILAN TERCİHLER TEFSİRE VERİLEN EMEĞİN ÜRÜNÜ OLARAK ŞEKİLLENMİŞTİR. MEÂLE YANSITILMAYAN, ANCAK DİKKATE DEĞER GÖRÜLEN MÂNALARA İSE TEFSİRDE AYRICA İŞARET EDİLMİŞTİR. AYNI KELİME VEYA İFADENİN MEÂLİN DEĞİŞİK YERLERİNDE, ASIL MÂNAYI DEĞİŞTİRMEMEK KAYDIYLA FARKLI ŞEKİLLERDE ÇEVRİLMİŞ OLMASI BAĞLAM FARKI, AĞIRLIKLI KONUYA RİAYET, EDEBÎ ZEVK GİBİ SEBEPLERE DAYALIDIR. BAĞLAM FARKININ DEĞİŞİK ANLAMLARI GEREKTİRMESİ TABİİ OLDUĞU GİBİ, BAĞLAM AYNI VEYA BİRBİRİNE YAKIN OLSA BİLE - ASIL MÂNAYI DEĞİŞTİRMEMEK KAYDIYLA- MÂKUL SINIRLAR İÇİNDEKİ ÇEŞİTLİLİĞİN ÇALIŞMAYA ZENGİNLİK KATACAĞI DÜŞÜNÜLMÜŞTÜR.” “BU ÇALIŞMADA ÂYETLERİN MEÂLLERİ VE YORUMLARI VERİLİRKEN ÖNCELİKLE ONLARIN İNDİRİLDİĞİ DÖNEMDEKİ MÂNALAR, YANİ HİTAP ETTİĞİ İLK TOPLUMUN İLÂHÎ MESAJLARDAN ANLADIKLARI VEYA BU MESAJLARIN ONLARA ANLATMAK İSTEDİKLERİ TESPİT EDİLMEYE ÇALIŞILMIŞ; BUNUN İÇİN DE İMKÂN ÖLÇÜSÜNDE O TOPLUMUN DİLİ, KÜLTÜRÜ, İNANÇLARI VE TELAKKİLERİ, DÜNYA GÖRÜŞÜ, SOSYAL YAPISI VE İLİŞKİLERİ GİBİ FAKTÖRLER DİKKATE ALINMIŞTIR. BUNUNLA BİRLİKTE KUR’AN’IN İLK MUHATAPLARINA VERDİĞİ BİLGİLER, AÇIKLAMALAR, YÖNELTTİĞİ ELEŞTİRİLER, UYARILAR, GETİRDİĞİ DÜZENLEMELER AYNI ZAMANDA EVRENSEL ANLAM, DEĞER VE AMAÇLAR TAŞIDIĞINDAN, OLABİLDİĞİNCE BUNLARI DA ORTAYA KOYAN YORUMLAR YAPILMIŞTIR.” “ÂYETLERİN SAYIMI VE SÛRELERİN NÜZÛL SIRALAMASI KONUSUNDA DA GENELLİKLE KULLANILAN TEK LİSTEYE GÖRE HAREKET ETTİK. NÜZÛL SIRALAMASI KONUSUNDAKİ FARKLILIK, BAZI FARKLI RİVAYETLERDEN VE BELLİ BİR SÛRENİN BİR DEFADA DEĞİL, UZUN BİR SÜRE İÇİNDE PARÇA PARÇA GELMİŞ OLMASINDAN KAYNAKLANMIŞTIR, İLGİLİ KAYNAKLARDA AKTARILAN HZ. OSMAN’A, İBN ABBAS’A VE CA’FER ES-SÂDIK’A AİT OLAN LİSTELER İÇİNDEN BİZ, DAHA YAYGIN OLDUĞU İÇİN HZ. OSMAN’A AİT OLANI KULLANDIK.”
ISBN / ISSN : 978-975-196-999-6
Barkod No : 9789751969996