Dizin > Kuramer Yayınları
Kuranın Batıni ve İşari Yorumu
Anonim

BÂTINÎLİK, BATÎN İLMİ, BÂTINÎ TE’VİL GİBİ TERİMLER VE TABİRLER İSLAM İLİM VE KÜLTÜR TARİHİNDE ÇOK KÖKLÜ BİR GELENEĞE SAHİPTİR. ÖZELİİKLE BÂTIN KAVRAMI HEM ŞİÎ GELENEKTEKİ İSMÂİLİYYE FIRKASINI VE BU FIRKAYLA ÖZDEŞLEŞEN BÂTINÎ TE’VİL ANLAYIŞINI HEM DE SÜNNÎ TASAVVUFÎ GELENEKTEKİ “İLM-İ BÂTIN”, “EHL-İ BÂTIN” GİBİ KAVRAMLAŞTIRMALARI AKLA GETİRİR. BÂTIN HER İKİ GELENEKTE DE “ZAHÎR”DEN DAHA DEĞERLİ VE ÖNEMLİ KABUL EDİLİR. DAHA AÇIKÇASI, HER İKİ GELENEKTE DE ZÂHİRÎ İLİM VE ZÂHİR ANLAM KABUK, BÂTINÎ İLİM VE BÂTIN ANLAM İSE ÖZ OLARAK KABUL EDİLİR. ŞİÎ İSMÂİLÎ ANLAYIŞA GÖRE BÂTINÎ İLİM MASUM BİR MUALLİMDEN (İMAM) ÖĞRENİLİR; TASAVVUFÎ KÜLTÜRDE İSE BU ÖZEL BİLGİYE SEZGİ (KEŞF) VE İLHAM GİBİ YOLLARLA ULAŞILDIĞI KABUL EDİLİR. KUR’AN METNİNİN BAHSİ GEÇEN “ÖZEL İLİM”LE YORUMLANMASI, ŞİÎ – İSMÂİLÎ KAYNAKLARDA “TE’VİL” (BÂTINÎ TE’VİL), TASAVVUFÎ KAYNAKLARDA “İŞARET, İSTİNBAT, İTİBAR” GİBİ FARKLI TERİMLER VE TABİRLERLE İFADE EDİLİR. BÜTÜN BU TERİMLER VE TABİRLER ÖZELLİKLE FELSEFÎ, HERMENÖTİK VE EPİSTEMOLOJİK AÇIDAN OLDUKÇA GİRİFTİR. İŞTE BU ESER, İSLAM DÜŞÜNCE TARİHİNDE BÂTINÎLİK VE BÂTINÎ TE’VİL ANLAYIŞINI ÖZELLİKLE FİKRÎ KÖKEN, İŞLEV VE MAHİYET AÇISINDAN ETRAFLICA İNCELEME VE KRİTİK ETMEYİ HEDEFLEMEKTEDİR. ESER, METİN VE MUHTEVA OLARAK BELLİ BİR GÖRÜŞÜ TAHKİM EDİCİ SÖYLEMLERDEN DEĞİL, AYNI KONUDA FARKLI YAKLAŞIMLARI TEMSİL EDEN FARKLI GÖRÜŞ VE DEĞERLENDİRMELERDEN MÜTEŞEKKİLDİR. İLMÎ VE FİKRÎ ALANDA ÇEŞİTLİLİK, ZENGİNLİK DEMEKTİR. AYRICA, MÜSÂDEME-İ EFKÂRDAN BÂRİKA-İ HAKİKAT DOĞDUĞUNU UNUTMAMAK GEREKİR.
ISBN / ISSN : 9786059437257
Basım Yeri ve Yılı : ISTANBUL, 2018