Dizin > Kuramer Yayınları
Kur'an Ayetlerinin Tarihlendirilmesi
Esra Gözeler

Bu çalışma Kur'an'ın kendine has özelliklerini dikkate alan bir eserdir. Bugün elimizde mushaf hâlinde tuttuğumuz, sayfalarını çevirip ayetlerini okuduğumuz Kur'an, Rasûlullah'a (sav) Cebrail (as) tarafından yaklaşık çeyrek asırlık bir süre içerisinde ayet ayet indirilmişti. Her bir ayetin içine indiği bir zaman dilimi ve mekânı vardı. Ayetin doğrudan konuştuğu bir muhatap veya muhataplar kitlesi de vardı. Kur'an önce Mekke'de Mekkelilere, hicret sonrasında da Medine'de Medinelilere konuştu. İndirilen ayetler hafızalara ve uygun malzemelere indikleri sıra gözetilmeden kaydedildi. Ayetlerin indirildiği zaman gerçekleşen olaylar, içine indikleri mekânlar ve ayetleri duyan insanlara ilişkin bütün bilgiler de ayrıca rivayetler halinde başka kayıtların konusu oldu. Bunlar da ayetlerin tarihine ilişkin sebeb-i nüzul rivayetleri, nâsih-mensûh rivayetleri, siret rivayetleri ya da doğrudan tarih rivayetleri olarak farklı kaynaklarda kayda geçti. İşte okuduğunuz bu çalışma, ayetlerle, onları çevreleyen zamana, mekâna ve insanlara ait bilgileri eşleştirmeyi ve Rasûlullah'ın siretinin Medine dönemi başındaki yıllarında inen ayetleri sırasıyla tespit etmeyi amaçlamaktadır. Surelerin ve ayetlerin sıralamasına, ayetlerin indikleri ortama ilişkin ilk nesillerden bize ulaşmış çok değerli bilgilere karşın, elinizdeki bu çalışmadan önce ilahiyat alanında böylesine bir araştırma dünyada ve Türkiye'de yapılmamıştır.
ISBN / ISSN : 978-605-65277-6-0
Basım Yeri ve Yılı : Istanbul 2016