Dizin > İSAM Yayınları
İslam İlim Ve Düşünce Geleneğinde Adudüddin El İci
Eşref ALTAŞ

İSAM

ADUDÜDDİN EL-ÎCÎ (Ö. 756/1355), İSLÂM DÜŞÜNCESİNİN ERKEN DÖNEM METİNLERİNİN YORUMLANARAK YENİDEN DÜŞÜNCE DOLAŞIMINA SOKULDUĞU “İKİNCİ KLASİK DÖNEM”İN VE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİNİ “TAHKÎK” DİYE İSİMLENDİREN ÂLİMLERİN YAŞADIĞI “TAHKİK ÇAĞI”NIN EN ÖNEMLİ TEMSİLCİLERİNDEN BİRİDİR. BAŞTA KELÂM OLMAK ÜZERE FIKIH USULÜ, TEFSİR, AKAİT, DİL İLİMLERİ, AHLÂK, ARAŞTIRMA VE MÜNAZARA ÂDÂBI GİBİ FARKLI ALANLARDA ESERLER KALEME ALMIŞ, BU ESERLER İSLÂM DÜŞÜNCESİ VE ÖZELLİKLE OSMANLI İLİM ANLAYIŞI ÜZERİNDE KALICI BİR TESİR BIRAKMIŞ, ASIRLARCA DERS KİTABI OLARAK OKUTULMUŞTUR. KENDİSİ DE OSMANLI ULEMÂSININ İDEAL ÂLİM MODELLERİNDEN BİRİNİ OLUŞTURAN ÎCΒNİN BÜTÜN ESERLERİ, ŞERH VE HÂŞİYELERE ESAS/METİN TEŞKİL ETMİŞ, ÖZELLİKLE ONUN EL-MEVÂKIF’TA ORTAYA KOYDUĞU SİSTEMATİK, BÜTÜN İLİMLERDE ÖRNEK ALINMIŞTIR. ADUDÜDDİN EL-ÎCΒYİ ÇEŞİTLİ YÖNLERİYLE TANITMAYI HEDEFLEYEN ELİNİZDEKİ BU ESER, ALANINDA UZMAN ARAŞTIRMACILARIN YAZDIKLARI BAŞLICA ÜÇ GRUP MAKALEDEN OLUŞAN DERLEME BİR KİTAPTIR. İLK GRUP MAKALE, ÎCΒNİN HAYATINI, ENTELEKTÜEL YÖNELİMİNİ VE ÇEVRESİNİ ANLATMAKTA, İKİNCİ GRUP MAKALE ONUN İNANÇ, DÜŞÜNCE, AHLÂK, YÖNTEM, DİL FELSEFESİ VE YORUM GİBİ KONULARDA DİLE GETİRDİĞİ GÖRÜŞLERİ ELE ALMAKTA, ÜÇÜNCÜ GRUP MAKALE İSE, ÎCΒNİN ESERLERİ ÜZERİNE GELİŞEN ŞERH VE HÂŞİYE TARZINDAKİ ESERLERİN OLUŞTURDUĞU LİTERATÜRÜ ORTAYA KOYMAYI AMAÇLAMAKTADIR. ESERİN EN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİNDEN BİRİ KUŞKUSUZ ÎCΒNİN KISA RİSÂLELERİNİN TAMAMININ HEM ORİJİNAL METİNLERİNİ HEM TERCÜMESİNİ İÇERMESİDİR. BU ESER, ÎCÎ ÇALIŞMALARI İÇİN KAYNAK OLMASI YANINDA, MONOGRAFİK BİR DERS KİTABI ÖZELLİĞİ DE TAŞIMAKTADIR.
ISBN / ISSN : 978-975-389-969-7
Dil : Türkçe, Arapça