Dizin > İSAM Yayınları
Hadis İlminde Rical Bilgisi ve Kaynakları
Mehmet Eren

İSAM

HZ. PEYGAMBERİN HADİSLERİNİ ARAŞTIRMAYA VERİLEN ÖNEM, ONLARI NAKLEDEN KİŞİLERİN KİMLİKLERİNİN VE DURUMLARININ DA ARAŞTIRILMASINI GEREKLİ KILMIŞTIR. HADİSLERİN SONRAKİ NESİLLERE NAKLİ HUSUSUNDA SAHABENİN GÖSTERDİĞİ DİKKAT, KISA SÜRE İÇİNDE HADİS RİVAYETİNDE SIKI BİR ŞEKİLDE İSNAT TATBİKİNE DÖNÜŞMÜŞ, PEŞİNDEN SAHABE, TABİÎN, TEBEU'T-TÂBİÎN VE SONRAKİ NESİLLERDEN HADİS RİVAYETİYLE İLGİSİ OLAN BİNLERCE KİŞİ HAKKINDA YAPILAN ARAŞTIRMALAR NETİCESİNDE TOPLANAN BİLGİLER RİCAL KİTAPLARINDA KAYDEDİLMİŞTİR. RİCAL KİTAPLARI, ÇOĞUNLUKLA HADİS RÂVİLERİNİ VE HADİS İLMİYLE İŞTİGAL EDENLERİ TANITAN VE MÜELLİFLERİ HADİSÇİ OLAN ESERLERDİR. MUHTEVALARI, GENELLİKLE ŞAHISLARIN KİMLİK BİLGİLERİ, VEFAT TARİHLERİ, HOCALARI, TALEBELERİ VE HAL TERCÜMELERİNE DAİR MALÛMATTAN VE HADİS OTORİTELERİNİN ONLAR HAKKINDA VERDİĞİ CERH-TA"DÎL HÜKÜMLERİNDEN OLUŞUR. RİCAL İLMİNİN KAİDELERİ, MUHADDİSLERİN HZ. PEYGAMBERİN SÜNNETİNİ MUHAFAZA İÇİN ORTAYA KOYDUKLARI BÜYÜK GAYRETLERİ GÖSTERMEKTEDİR. CERH-TA'DÎL ÂLİMLERİ, HADİS RİVAYET EDEN KİŞİLERİ, KELİMENİN TAM ANLAMIYLA İNCE ELEME VE SIK DOKUMADAN GEÇİREREK, ONLARLA İLGİLİ HER TÜRLÜ BİLGİYİ TOPLAYIP DEĞERLENDİRMİŞLERDİR. İSNAT SİSTEMİ VE RÂVİLERİN TENKİDİ İÇİN GELİŞTİRİLEN BU KURALLAR ORİJİNAL OLUP TAMAMEN MÜSLÜMANLARA HASTIR. BU ÇALIŞMADA, RİCAL İLMİNİN DOĞUŞ VE GELİŞİM SÜRECİYLE X. (XVI.) ASRA KADAR TELİF EDİLEN ÖNEMLİ ESERLER, METOT, MUHTEVA VE KAYNAKLARI YÖNÜNDEN TANITILMAKTA VE HER BİRİNİN KONUSUNDAKİ ÖNEMİ ÜZERİNDE DURULMAKTADIR.
ISBN / ISSN : 978-975-389-936-9
Basım Yeri ve Yılı : Ankara,2018