Dizin > Kuramer Yayınları
Medine Sahifesi
Hikmet ZEYVELİ

Dış Yayınlar

ÇOĞUNLUKLA “MEDİNE VESİKASI” OLARAK BİLİNEN VE ÖZELLİKLE XIX. YÜZYILIN SONLARINA DOĞRU ÖNCE BATILI BİLİM ÇEVRELERİNDE, SONRA DA MÜSLÜMAN ARAŞTIRMACILAR ARASINDA GENİŞ İLGİ GÖREN, ÇOK SAYIDA KİTAP VE MAKALEYE KONU OLAN ANLAŞMA METNİ, KENDİSİNİ SAHÎFE OLARAK NİTELENDİRMEKTEDİR. BU METNİN BİLHASSA GÜNÜMÜZDE BU KADAR İLGİ GÖRMESİNİN BAŞLICA SEBEPLERİNDEN BİRİ, BAZILARINCA İÇERİĞİ İTİBARİYLE TARİHTE HAZIRLANMIŞ “İLK YAZILI ANAYASA” OLARAK TANIMLANACAK KADAR ÖNEMLİ GÖRÜLMESİ, DİĞERİ DE BELGENİN OTANTİKLİĞİ KONUSUNDA ARAŞTIRMACILARIN EN KÜÇÜK BİR TEREDDÜTLERİNİN BULUNMAMASI OLDUĞU SÖYLENEBİLİR. NİTEKİM BATILI ARAŞTIRMACILAR DA SÖZ KONUSU METNİ SIK SIK MEDİNE ANAYASASI ŞEKLİNDE ADLANDIRMIŞ, OTANTİKLİĞİ ÜZERİNDE ADETA İTTİFAK ETMİŞLERDİR. ÜLKEMİZDE DE MEDİNE SAHÎFESİ’NİN, MODERN MÜSLÜMAN TOPLUMLAR İÇİN İFADE ETTİĞİ SOSYO-POLİTİK DEĞERİ ÜZERİNDE YAKIN GEÇMİŞTE OLDUKÇA HEYECANLI TARTIŞMALAR YAPILMIŞTIR. ANCAK BU TARTIŞMALAR, EKSERİYETLE İLMÎ VE ÖZGÜN ARAŞTIRMALARA DAYANMAYAN SUBJEKTİF YORUMLAR MESABESİNDE KALMIŞ; BU SEBEPLE METNE ATFEDİLEN TARİHÎ VE SOSYO-POLİTİK DEĞER DE ZAMAN İÇİNDE ANLAMINI KAYBETMİŞTİR. BÖYLECE, SAHÎFE’Yİ ELE ALAN BİRÇOK ÇALIŞMADA BELGENİN OLUŞMASINI HAZIRLAYAN TARİHÎ, TOPLUMSAL VE KÜLTÜREL ARKAPİLAN İHMAL EDİLDİĞİ İÇİN METNİN ÇEVİRİSİ, MUHTEVASININ ANLAŞILMASI VE YORUMLANMASI, TARİHLENDİRİLMESİ GİBİ BİRÇOK KONUDA HATALAR YAPILDIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR. BU NOKTADA ELİNİZDEKİ ESERİN BELKİ DE EN ÖZGÜN YANLARINDAN BİRİ, MÜELLİFİN –DÖNEM HAKKINDA İLK YAZILI BELGE OLMA NİTELİĞİNİ TAŞIYAN KUR’AN-IN VERDİĞİ BİLGİLERDEN DE YARARLANARAK- TARİHÎ VE TOPLUMSAL ARKAPİLANI ÇEŞİTLİ YÖNLERİYLE ADIM ADIM İZLEMESİ VE ṠAḤÎFE’Yİ BU ARKAPİLAN İLE İLİŞKİLENDİRMESİDİR.
ISBN / ISSN : 978-605-943-731-8
Basım Yeri ve Yılı : Istanbul-2019