Dizin > İSAM Yayınları
İslam İlim Ve Düşünce Geleneğinde Kadi Beyzavi
Mustakim ARICI

İSAM

FAHREDDİN ER-RÂZÎ SONRASINDA, DİNÎ İLİMLERE VE NAZARÎ DÜŞÜNCEYE YÖN VEREN ÖNCÜ ÂLİMLER KUŞAĞININ İLK AKLA GELENLERİNDEN BİRİ OLAN KĀDÎ BEYZÂVÎ, HAYATININ BÜYÜK BİR KISMINI İRAN’IN FARS BÖLGESİNE BAĞLI ŞÎRAZ’DA GEÇİRMİŞTİR. BU DÖNEMDE BÖLGEYİ BİR TÜRK HANEDANI OLAN SALGURLULAR YÖNETMİŞTİR. BUNUNLA BİRLİKTE ONU MOĞOL TARİHİNDEN AYRI OLARAK ELE ALMA İMKÂNI DA YOKTUR. ZİRA O, ÖMRÜNÜN NİSPETEN DAHA KISA OLAN BİR KISMINDA İLHANLI DEVLETİ’NİN BAŞŞEHRİ TEBRİZ’DE YAŞAMIŞ, SİYASÎ ELİTLE TEMAS HALİNDE OLMUŞ VE BURADA VEFAT ETMİŞTİR. DAHA HAYATTA İKEN BİLE KĀDÎ BEYZÂVΒNİN ESERLERİ IRAK, ŞAM, MISIR, ANADOLU VE HATTA HİCAZ VE YEMEN’E ULAŞMIŞ, YAZDIĞI ESERLER ÇOK KISA BİR SÜRE İÇİNDE BİRER MEDRESE KLASİĞİNE DÖNÜŞMÜŞTÜR. KĀDÎ BEYZÂVÎ TARİHTEN DİNÎ İLİMLERİN BİRÇOK DALINA KADAR KALEME ALDIĞI METİNLERLE OSMANLI İLİM VE DÜŞÜNCE TARİHİNDE DE ÇOK SAYGIN BİR KONUMA SAHİPTİR. ÖYLE Kİ TEFSİR VE KELÂM ESERLERİ MEDRESE PROGRAMLARININ ASIRLARCA TAŞIYICI METNİ HALİNE GELDİĞİ GİBİ TEFSİRİ DE 1759’DAN 1924 YILINA KADAR YAPILAN HUZUR DERSLERİNİN ASLÎ KAYNAĞI OLMUŞ, BÖYLECE KĀDÎ BEYZÂVÎ, CUMHURİYET’İN KURULMASINA KADAR OSMANLI’DA SADECE İLİM CÂMİASINDA DEĞİL, SİYASETİN MERKEZİNDE DE MÜMTAZ BİR YER EDİNMİŞTİR. KĀDÎ BEYZÂVΒNİN HAYATINA, ÇEVRESİNE, ESERLERİNE, İLİM VE DÜŞÜNCE DÜNYASINA VE ETKİLERİNE NÜFUZ ETMEYİ AMAÇLAYAN BU DERLEME ÇALIŞMA ON İKİ MAKALEDEN OLUŞMAKTADIR. ELİNİZDEKİ KİTAP BU BÜYÜK İSLÂM ÂLİMİ HAKKINDA YAPILMIŞ İLK VE TEK MONOGRAFİ OLMA ÖZELLİĞİNİ HAİZDİR.
ISBN / ISSN : 978-975-389-966-6
Basım Yeri ve Yılı : 2017 Ankara