Dizin > Kuramer Yayınları
Kurana Dilbilimsel Yaklaşımlar
Salih Akdemir

KUR’ÂN-I KERÎM, KIYAMETE DEK YOL GÖSTERİCİ VASFINI SÜRDÜRECEK OLAN, SON İLÂHÎ KİTAPTIR. BU BAKIMDAN, ONUN DOĞRU ANLAŞILMASI ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR. ANCAK ONU DOĞRU OLARAK ANLAMA SORUNU GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ OLARAK KARŞIMIZDA DURMAKTADIR. SON ZAMANLARDA, ÖZELLİKLE BATI’DA DİLBİLİM VE HERMENEUTİK ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ARAŞTIRMALAR, ANLAMANIN NE DENLİ KARMAŞIK BİR SORUN OLDUĞUNU AÇIKÇA GÖZLER ÖNÜNE SERMEKTEDİR. DİNÎ METİNLERİ ANLAMA SÖZ KONUSU OLDUĞUNDA, SORUNUN DAHA DA AĞIRLAŞACAĞI AÇIKTIR; ÇÜNKÜ SÖZ KONUSU METİNLER İLE ARAMIZDA ANLAM DEĞİŞMELERİNE YOL AÇAN ÇOK UZUN BİR ZAMAN UÇURUMU VARDIR. ŞU HALDE ANLAMANIN GERÇEKLEŞEBİLMESİ İÇİN, SÖZCÜKLERİN, ZAMAN İÇERİSİNDE UĞRADIKLARI ANLAM DEĞİŞİKLİKLERİNİ BELİRLEMEK GEREKİR. BURADA ÖNEMLE VURGULANMASI GEREKEN HUSUS ŞUDUR: KUR’AN ARAP DİLİNDE İNMİŞ İLÂHÎ BİR KİTAP’TIR. AMA HANGİ ARAP DİLİNDE NÂZİL OLMUŞTUR? HİÇ KUŞKUSUZ Kİ, HZ. PEYGAMBER ZAMANINDAKİ ARAP DİLİNDE İNMİŞTİR. ARAP DİLİ, SÜREKLİ BİR DEĞİŞİM İÇİNDE OLDUĞUNA GÖRE, KUR’AN’I, HZ. PEYGAMBER’İN VE ONUN GÜZİDE SAHABESİNİN ANLADIĞI GİBİ ANLAMA İMKÂNIMIZ VAR MIDIR? HAYATÎ BİR ÖNEM TAŞIYAN BU SORUYA VERİLECEK CEVAP, NE YAZIK Kİ, OLUMSUZDUR; ÇÜNKÜ ELİMİZDEKİ ARAPÇA SÖZLÜKLER, BU AMACI GERÇEKLEŞTİRMEKTEN UZAKTIR. ÜZÜCÜ OLAN, ŞU ANA KADAR İSLAM DÜNYASINDA BU BOŞLUĞU DOLDURACAK HİÇBİR ÇALIŞMANIN YAPILAMAMIŞ OLMASIDIR. DAHA DA ÜZÜCÜ OLAN, BİRKAÇ ARAŞTIRMACI DIŞINDA BÖYLE BİR SORUNUN VARLIĞINDAN BİLE HABERDAR OLUNAMAMASIDIR. O HALDE ÜLKEMİZDE VE DÜNYADA YETERİNCE BİLİNMEYEN BU KONUNUN BİLİMSEL BİR BİÇİMDE AÇIKLIĞA KAVUŞTURULMASI ÇOK BÜYÜK BİR ÖNEM TAŞIMAKTADIR.
ISBN / ISSN : 978-605-943-718-9
Basım Yeri ve Yılı : Istanbul 2017