Dizin > Kaynak Eserler
Dürerül Hükkam Şerhu Mecelletil Ahkam
Hocaefendizade- Ali Haydar EFENDİ

Diyanet İşleri Başkanlığı

ŞÜPHESİZ MECELLE'NİN HAZIRLANIŞINDA EN BÜYÜK KATKI AHMET CEVDET PAŞA’YA (1823-1895) AİTTİR. TARİH VE EDEBİYAT GİBİ ALANLARDA ESER YAZMASINA RAĞMEN CEVDET PAŞA’NIN HUKUK­ÇULUĞU ÖNE ÇIKMAKTADIR. FAKAT ONUN HUKUKÇULUĞU, FIKHA DAİR MÜSTAKİL KİTAPLARLA DEĞİL DEVLETİN HUKUK ÇALIŞMALARINA VERDİĞİ KATKILARLA KENDİNİ GÖSTERMEKTEDİR. O, TOPLUM GE­LENEKLERİNİN KORUNMASI YÖNÜNDE GAYRET GÖSTERMİŞ VE YABANCI KANUNLARIN OLDUĞU GİBİ ALINMASINA SICAK BAKMAMIŞTIR. BİRÇOK KANUNUN HAZIRLANMASINA ÖNCÜLÜK EDEN, DEVLET KURUMLARINDA DA BİRÇOK ISLAHAT GERÇEKLEŞTİREN CEVDET PAŞA, ADLİ KURUMLAR BAŞTA OLMAK ÜZERE ÇEŞİTLİ DEVLET KURUMLARINDA GÖREV YAPMIŞTIR. BU GÖREVLER ARASINDA KADILIK, KAZAS­KERLİK, VALİLİK, DÎVÂN-I AHKÂM-I ADLİYYE BAŞKANLIĞI, MAARİF NÂZIRLIĞI VE ADLİYE NÂZIRLIĞI BULUNMAKTADIR. CEVDET PAŞA 1895 YILINDA VEFAT ETMİŞ VE FÂTİH SULTAN MEHMET TÜRBESİ HAZÎRESİNE DEFNEDİLMİŞTİR. MECELLE, ANADOLU’DA VE ORTADOĞU COĞRAFYASININ GENELİNDE YÜRÜRLÜK KAZANMIŞ, İLERLEYEN YILLARDA ÜZERİNDE BAZI TADİLAT TEŞEBBÜSLERİ DE OLMUŞTUR. ÜLKEMİZDE 4 EKİM 1926’DA YÜ­RÜRLÜĞE GİREN MEDENÎ KANUN İLE BİRLİKTE MECELLE YÜRÜRLÜKTEN KALKMIŞTIR. BUNUNLA BİR­LİKTE BAZI ORTADOĞU ÜLKELERİNDE BİR SÜRE DAHA YÜRÜRLÜKTE KALMIŞ VE KİMİ ÜLKELERDE BU SÜREÇ 1970’Lİ YILLARA KADAR DEVAM ETMİŞTİR. MECELLE ÜZERİNE BİRÇOK ŞERH VE TERCÜME ÇALIŞ­MASI YAPILMIŞTIR. MECELLE’ NİN EN MEŞHUR VE KAPSAMLI ŞERHİ, ELİNİZDE BULUNAN DÜRERܒL-HÜKKÂM ŞERHU MECELLETİ’L- AHKÂM'DIR. ŞERHİN MÜELLİFİ ALİ HAYDAR EFENDİ; KADILIK, HUKUK MEKTEBİ MUALLİMLİĞİ, BİDÂYET MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI, TEMYİZ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI, FETVA EMİNLİĞİ VE KAZAS­KERLİK GİBİ GÖREVLER İFA ETMİŞ BİR İLİM ADAMIDIR. GÖREV SONRASINDA HAYATINI KİTAP YAZARAK SÜRDÜREN ALİ HAYDAR EFENDİ 1935 YILINDA İSTANBUL’DA VEFAT ETMİŞTİR. DÜRERܒL-HUKKÂM, İLK DEFA RUMİ 1310-1316 YILLARI ARASINDA ON ALTI CÜZ HALİNDE BASILMIŞ­TIR. DAHA SONRA YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLEREK VE BAZI DÜZELTMELER YAPILARAK RUMİ 1330 YI­LINDA DÖRT CİLT OLARAK TEKRAR BASILMIŞTIR. LATİNİZE EDİLEREK SUNULAN ELİNİZDEKİ ÇALIŞMADA DA BU BASKI ESAS ALINMIŞTIR.
ISBN / ISSN : 978-975-196-611-7
Barkod No : 9789751966117