Dizin > Kuramer Yayınları
İmamı Azam Ebu Hanifenin Kuran Anlayışı
Fatih Tok

EBÛ HANÎFE, İSLÂM DÜŞÜNCESİNİN TEŞEKKÜL DEVRİNDE YAŞAYAN VE ORTAYA KOYDUĞU FİKİRLERLE DE O DÖNEMİN DÜŞÜNCE HAYATINA YÖN VEREN ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYETTİR. BU YÜZDEN ONUNLA İLGİLİ YAPILAN HER BİR ÇALIŞMA İÇİN, ÖNCELİKLE O DÖNEMDE TARTIŞILIP OLGUNLAŞMIŞ OLAN BİRÇOK İTİKÂDÎ, FIKHÎ VEYA SİYÂSÎ KONUNUN ÇOK İYİ ARAŞTIRILMASI GEREKMEKTEDİR. ZİRA EBÛ HANÎFE, KENDİ DÖNEMİNDE CEREYAN EDEN HEMEN HER ÖNEMLİ TARTIŞMAYA (KELÂMÎ, SİYÂSÎ, FIKHÎ VS.) YA BİZZAT KATILARAK YA DA KONUYLA İLGİLİ KENDİ FİKİRLERİNİ BEYÂN EDEREK MÜDÂHİL OLMUŞTUR. HEM KELÂM HEM DE FIKIH SAHASINDA İSLÂM DÜŞÜNCE TARİHİNİN KÖŞE TAŞLARINDAN BİRİ OLAN EBÛ HANÎFE, MÜSLÜMANLARIN BÜYÜK BİR EKSERİYETİ TARAFINDAN BENİMSENEN İTİKÂDÎ VE FIKHÎ GÖRÜŞLER ORTAYA KOYMUŞTUR. ONUN TARAFINDAN DİLE GETİRİLEN BİRÇOK ÖZGÜN FİKİR, İSLAM DÜŞÜNCESİNİN TEŞEKKÜL VE GELİŞİMİNE ÖNEMLİ KATKILAR SAĞLAMIŞTIR. BU ÇERÇEVEDE, KUR’ÂN-I KERÎM’LE İLGİLİ AKADEMİK ÇALIŞMALARI DESTEKLEMEYİ VE BUNLARI İMKÂN NİSPETİNDE YAYINA DÖNÜŞTÜRMEYİ HEDEFLEYEN KURAMER OLARAK, 2016 YILINDA GERÇEKLEŞTİRDİĞİMİZ “KURAMER YAYIN VE ARAŞTIRMA ÖDÜLLERİ” PROGRAMI KAPSAMINDA GENÇ ARAŞTIRMACI DR. FATİH TOK’UN 2015 YILINDA DOKTORA TEZİ OLARAK HAZIRLAMIŞ OLDUĞU “İMÂM-I ÂZAM EBÛ HANÎFE’NİN KUR’AN ANLAYIŞI“ BAŞLIKLI BU ESERİN HEM DÜŞÜNCE DÜNYAMIZI BU İSTİKAMETTE ZENGİNLEŞTİRMEK HEM DE EBÛ HANİFE’NİN KUR’AN YAKLAŞIMINI ANLAMAK AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR BOŞLUĞU DOLDURACAĞINA İNANMAKTAYIZ.
ISBN / ISSN : 978-605-9437-14-1
Basım Yeri ve Yılı : Istanbul 2017