Aile

Doğu Dinleri
Ali İhsan Yitik

İSAM

DOĞU DİNLERİ KAVRAMI GENELDE İBRÂHİMÎ DİNLER DIŞINDAKİ HİNT VE ÇİN KÖKENLİ DİNSEL GELENEKLERİ İFADE EDER. "İBRAHİM" KELİMESİNİN BRAHMAN VEYA BERÂHİME TERİMLERİNİN BOZULMUŞ BİÇİMİ OLDUĞU; "ET-TÎN" İFADESİNİN BUDA'NIN ALTINDA AYDINLANMAYA KAVUŞTUĞU BODHİ AĞACINA, DOLAYISIYLA BUDİZM'E İŞARET ETTİĞİ; AYNI ŞEKİLDE ZÜLKİFL'İN DE YİNE ONUN DOĞUM YERİ KAPİLAVASTU'YA NİSPETLE "KAPİLALI" ANLAMINDA BUDA'YA DELÂLET ETTİĞİ ŞEKLİNDEKİ ZORLAMA YORUMLAR BİR YANA BIRAKILACAK OLURSA, KUR'AN'DA BU DİNLERE ATIF YOKTUR. BU DURUMUN MUHTEMEL SONUCU OLARAK, ONLARLA İLGİLİ TÜRKÇE KAYNAKLAR, MUHTELİF BATI DİLLERİNDE FARKLI AMAÇLARLA KALEME ALINMIŞ ESERLERDEN YAPILAN ÇEVİRİLERLE SINIRLI KALMIŞTIR. OYSA HİNT VE ÇİN DİNLERİNE ÖZGÜ PEK ÇOK MİSTİK GÖRÜŞ VE UYGULAMA, HEM TASAVVUFÎ UYGULAMALAR HEM DE GÜNÜMÜZDEKİ YENİ DİNÎ HAREKETLERİN EN ÖNEMLİ KAYNAKLARI ARASINDA YER ALIR. ÖZELLİKLE 1950 SONRASINDA BATI'DA ORTAYA ÇIKAN VE YAYILAN BAZI AKIMLARIN SON YILLARDA ÜLKEMİZDE DE TARAFTAR BULMAYA BAŞLADIĞI BİLİNMEKTEDİR. ÇOĞU ZAMAN HİÇBİR DİN VEYA TARİKATLA İLGİLİ OLMADIKLARINI, SADECE BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA VE ÇAĞDAŞ YÖNTEMLERE DAYANDIKLARINI İDDİA EDEN BU AKIMLARIN TEMEL ÖĞRETİ VE UYGULAMALARININ DOĞRU ANLAŞILIP DEĞERLENDİRİLEBİLMESİ İÇİN AİT OLDUKLARI DİNLERİN BİLİNMESİNE İHTİYAÇ VARDIR. ELİNİZDEKİ ÇALIŞMA BÖYLE BİR İHTİYACIN KARŞILANMASINA YÖNELİK BİR ÇABANIN ÜRÜNÜDÜR.
ISBN / ISSN : 978-975-389-916-1
Basım Yeri ve Yılı : Ankara,2018
Ebat : 20x12x2,5 cm

Adres : Ostim OSB Mh. 1256 Cad. No:11 Yenimahalle / Ankara - TÜRKİYE